Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

«Η διαχρονική μας Μαρία Ρουσέα»



Τον Αύγουστο του 2014 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων έκθεση ζωγραφικής της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα με τίτλο "Αποχαιρετισμός".
Σήμερα, δυο χρόνια μετά και με αφορμή το σημερινό μας εξώφυλλο, ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε μίαν εσφαλμένη διατύπωση. Ο τίτλος της έκθεσης θα έπρεπε να είναι "Προσωρινός Αποχαιρετισμός". 
Και ο μοναδικός λόγος είναι γιατί το έργο της ζακυνθινής ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα δεν μας αποχαιρετά, αλλά παραμένει ζωντανό, μέσα σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μέσα σε εκδόσεις και δημοσιεύσεις ανθρώπων του πνεύματος, μέσα σε αφίσες και εξώφυλλα βιβλίων, χαρίζοντας μας πάντα τη διαύγεια και τη δροσιά του και καλώντας μας κάθε φορά να αναλογιστούμε για την εικόνα του νησιού μας μέσα από τα μάτια μιας σημαντικής εικαστικού.
Γιατί η Μαρία Ρουσέα δεν ζωγραφίζει για να εργαστεί, ζωγραφίζει για να φανταστεί, να συγκινηθεί, να εμβαθύνει, ν’ ανακαλύψει και να προσφέρει.
Διαπραγματεύεται το τοπίο, την προσωπογραφία, το γυμνό, τη νεκρή φύση, παρουσιάζοντας μορφές ανθρώπων, σχήματα γης και θάλασσας, εφιάλτες, προσδοκίες, αγάπες…
Τα θέματά της είναι οικεία, πανανθρώπινα, είναι αυτά που βλέπουμε όλοι όταν γυρίσουμε το βλέμμα μας και κοιτάξουμε τη Φύση γύρω μας.
Και όπως ακριβώς όταν κοιτάζουμε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, ξυπνούν μέσα μας οι αναμνήσεις, από τις εμπειρίες που έχουμε και κάνουν τα γκρίζα σχήματα της εκτύπωσης ν’ αποκτούν μία αίσθηση χρώματος, έτσι και στα έργα της Ρουσέα ξεπηδούν από μέσα χιλιάδες χρώματα.
Και κοιτώντας τα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η καλλιτεχνική θέαση του κόσμου έχει ποικιλία και είναι μεγάλος θησαυρός για το νησί μας να παρακολουθούμε τη ζωή μέσα από τον τρόπο θέασης των εικαστικών μας. Ίσως μας αποκαλύψουν μία άλλη οπτική των πραγμάτων και δούμε την καθημερινότητα πιο αισιόδοξα, αφού οι λεπτές τους αποχρώσεις είναι αυτές που μπορούν να σπάσουν τη μονοχρωμία της.
Και η Μαρία Ρουσέα δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα…

     

Δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό "Τέχνης Λόγια", Νο 17 / 5173 / 23.03.2016, που διανέμεται 
με την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ".



1 σχόλιο:

  1. Η Πολυαγαπημένη Μαρία μας που πάνω από όλα είναι άνθρωπος!!!!
    Και που με τα έργα της μας έχει διδάξει τόσα πολλά!
    Και που έχει προσφέρει τόσα πολλά στις καλές τέχνες και κατ΄επέκταση στη Ζάκυνθο.
    Ο θεός να την έχει πάντα καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή