Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Εικαστικοί της Πρωτοπορίας. Οι περιπλανήσεις της Bολιώτισσας Αναστασίας-Ζωής Σουλιώτου.


Σε προηγούμενο άρθρο μας για την νέα γενιά των εικαστικών, στο οποίο αναφερθήκαμε στο έργο της δικής μας Στεφανίας Στρούζα και στην τελευταία της έκθεση στο Innsbruck της Αυστρίας, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι, η  παγκοσμιοποίηση επιδρά και στον χώρο της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, καταλύοντας σύνορα χωρικά, χρονικά και εκφραστικά.

Η περίπτωση της Βολιώτισσας εικαστικού Αναστασίας-Ζωής Σουλιώτου είναι κατά την γνώμη μας εξίσου αξιοπρόσεχτη, γιατί επηρεασμένη από την ροή της εικόνας, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αναδιατυπώνει την μορφή της σύγχρονης πόλης και του ανθρώπου που κινείται μέσα σε αυτήν.
Αλλά ας την γνωρίσουμε από πιο κοντά:       
Η Αναστασία - Ζωή Σουλιώτου, αποφοίτησε με Άριστα από το τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συνέχισε με υποτροφία σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στο Παρίσι στα πεδία «Τέχνη και Χώρος» και «Τέχνη και Νέες Τεχνολογίες». Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris VIII στον τομέα «Αισθητική, Επιστήμη και Τεχνολογίες της Τέχνης» με θέμα «Τέχνη και Δίκτυα: η δομή των δικτύων ως μία νέα «μήτρα» για την παραγωγή έργων τέχνης». Έχει πραγματοποιήσει ατομικές Εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Αγγλία και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές Εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα σε πολλές χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Κίνα, Τσεχία, Ολλανδία, Σερβία, Αργεντινή, Ρωσία. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτελεί η έκθεση με τίτλο: "Stereographic Aegean", που παρουσιάζει  στο Aegean College (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα), από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου.

Στη νέα της έκθεση παρουσιάζει με πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, ποιητικά κείμενα και βίντεο, το ρυθμό της ζωής στην καρδιά της πόλης.
Χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της Γεωπληροφορικής, όπως το Google Maps Street View, τους Google Maps, το Google Earth και άλλα, αποτυπώνει την κίνηση στους δρόμους των πόλεων, και χτίζει το δικό της αστικό χώρο, άλλοτε ως πιστή αποτύπωση αυτού που βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή της και άλλοτε δυναμικά παραμορφωμένο μέσα από τις δικές της αφηγηματικές - χρωματικές - εικαστικές παρεμβάσεις. Προσπαθεί να αναδιατυπώσει την εμπειρία της όρασης αυτού που ο καθένας μας βλέπει μέσα στην οθόνη του υπολογιστή του,  «φυλακίζοντας» πορτραίτα μετακινούμενων ανθρώπων, που πλοηγούνται μέσα σε πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, και στη συνέχεια καταγράφει την δική της εμπειρία θέασης αυτού του ζωντανού μοντέλου μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.


Είναι σαν να αφουγκράζεται τους χτύπους της καρδιάς της πόλης, που χτυπούν μέσα στην καρδιά των ανθρώπων που την περπατούν και μέσα από τα έργα της, τους εντοπίζει σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία στο Google Street view, και τους απαθανατίζει με τα εκφραστικά της μέσα.
Έτσι τίποτα δεν είναι στατικό, όλα ρέουν: οι άνθρωποι, τα μνημεία, το ίδιο το κέλυφος της πόλης που τα περικλείει.
Απαλλαγμένη εντελώς από τις δύο έμμονες ιδέες της πρωτοπορίας: την αμφισβήτηση της παράδοσης και την πρωτοτυπία στα εκφραστικά μέσα, αφήνεται να φτιάξει τον δικό της μεταμοντέρνο κόσμο, που δεν είναι ύλη ούτε πνεύμα, είναι περισσότερο ένας άχρονος, άτοπος «Χωροχρόνος», στον οποίο όλοι εμπλεκόμαστε με ταχύτητες ασύλληπτες, άλλος κρατώντας τα πινέλα του, άλλος το δοξάρι του και άλλος την πένα ή τα κουμπιά του πληκτρολογίου και της ψηφιακής φωτογραφικής του μηχανής.

Με την βεβαιότητα ότι οι περιπλανήσεις της θα χαρτογραφούν νέες διαδρομές στον χάρτη της Τέχνης, της ευχόμαστε καλή επιτυχία στην νέα της έκθεση και προτρέπουμε όσους βρεθούν στην Αθήνα να την επισκεφτούν.
 
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τέχνης Λόγια", Νο 16 / 5158 / 2.03.2016, που διανέμεται 
με την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου