Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Bράβευση Καθηγητή Διονύση Ζήβα



Τη διπλή επέτειο για την πολιτιστική κληρονομιά, που σηματοδοτεί τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών γιόρτασαν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην πατρίδα μας, την 18η Απριλίου.
Στην Αθήνα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία, την Τρίτη 21 Απριλίου, να παρακολουθήσει την επίσημη  εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ελληνικού Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (Πειραιώς 73, Αθήνα), στις 18:00.
Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, στην επέτειο των 50 χρόνων, καθώς και στη βράβευση των διακεκριμένων μελών του ICOMOS, Πέτρου Θέμελη, Νικόλαου Μουτσόπουλου, Νικόλαου Αγριατώνη, Διονύσιου Ζήβα και Αναστάσιου Πορτελάνου.
 Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι το έτος 1992 έγινε το έργο της επέκτασης του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων σε αρχιτεκτονικά σχέδια του ομότιμου καθηγητή του Ε. Μ. Π.  Διονύση Αντ. Ζήβα, και πραγματοποιήθηκε αρχικά με χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα, και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε χάρη στις χορηγίες των ιδρυμάτων «Σταύρου Σ. Νιάρχου», «Παναγιώτη και Έφης Μιχελή», «Ιωάννη Κωστοπούλου»,και «Κώστα Ουράνη».
Ο καθηγητής, ως μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας», συνέβαλε καθοριστικά στο συνολικό πρόγραμμα απεντόμωσης, και συντήρησης του μουσειακού υλικού και συνολικής αναμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων του και τελικά στο να προταθεί το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, το έτος 2000, για το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς έτους 2001 (European Museum of the Year Award).
Άξια η βράβευσή του από το ICOMOS και θα είμαστε νοερά κοντά του ευγνωμονώντας τον ακόμα μια φορά για την προσφορά του στο Μουσείο μας και στην Αρχιτεκτονική του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου