Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Επετειακό: 9 Νοεμβρίου 1989, Και το Τείχος γκρεμίστηκε με πάταγο…

Με αφορμή την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αναδημοσιεύω ένα παλιό μου άρθρο στην τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου ΕΡΜΗΣ, 8-10-2010, το οποίο περιλαμβάνω και στο βιβλίο μου, σελ. 188-190.Και το Τείχος γκρεμίστηκε με πάταγο…

Μια είδηση που μας έρχεται από την άκρη της βορειοδυτικής Ευρώπης, από τις Κάτω Χώρες, που φημίζονται για τις κοινωνικές ελευθερίες και την ισχυρή οικονομία, επιβεβαιώνει την άποψη ότι, η καλλιτεχνική πρωτοπορία είναι πάντα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και δηλώνει δυναμικό παρόν, ακόμα κι εκεί που οι Κυβερνήσεις κωφεύουν ή αποτυγχάνουν.
Το σημερινό λοιπόν θέμα στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ του «Ερμή» είναι, η πρόσκληση του ολλανδικού συγκροτήματος «Noir», να «οικοδομηθεί» στις 9 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, ένα «Τείχος Ήχου», από περισσότερους από 200 μουσικούς, προς τιμήν της πτώσης του πραγματικού Τείχους, εκεί που πριν από 20 χρόνια, την ίδια μέρα, το 1989, γκρεμίστηκε το όριο που χώριζε μια πόλη στη μέση και τρομοκρατούσε την ψυχή ενός έθνους.
«Θα παίξουμε μια επτάλεπτη σύνθεση για την ανέγερση, την ύπαρξη και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», δήλωσε ο Ντόουβε Ντίτζκστρα, ένα από τα μέλη του ολλανδικού συγκροτήματος «Noir», το οποίο είχε και την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή. «Οποιοσδήποτε δηλώσει συμμετοχή θα λάβει σύντομα ένα link στο YouTube, όπου μπορεί να δει βίντεο με το μουσικό κομμάτι, που θα παιχτεί και να κάνει πρόβα», προσέθεσε ο Ντίτζκστρα.
Τους μουσικούς θα διευθύνουν πέντε μαέστροι. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 170 ολλανδοί κιθαρίστες και τώρα το συγκρότημα αναζητεί και γερμανούς. Η μουσική σύνθεση που επιλέχθηκε είναι απλή, εξασφαλίζοντας ότι, στο σχέδιο αυτό θα μπορούν να μετάσχουν και «κιθαρίστες που έχουν εμπειρία ενός μόνον έτους».
Οι Noir ελπίζουν στη συμμετοχή συνολικά 206 μουσικών, ώστε να αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να περάσουν το Τείχος του Βερολίνου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή (και γιατί όχι, και δηλώσεις συμμετοχής), υπάρχουν στην ιστοσελίδα:


Αυτή η είδηση μας φέρνει στο νου τον τίτλο του κεφαλαίου δεκαέξι, από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Erik Durschmied «Ο Αστάθμητος Παράγων στην Ιστορία» (εκδ. Ενάλιος 2005): «Και το Τείχος γκρεμίστηκε με πάταγο…». Μόνο που εμείς θα μπορούσαμε με αφορμή το μουσικό αυτό γεγονός, να τον παραλλάξουμε και να πούμε «Και το Τείχος υψώθηκε με τους μελωδικούς ήχους  της κιθάρας».

Ο Έρικ Ντούρσμιντ, βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής για την τηλεόραση του BBC και το δίκτυο CBS, κάλυψε σημαντικά γεγονότα σε όλον τον κόσμο (Βιετνάμ, Ιράν, Ιράκ, Μπέλφαστ, Βηρυτό, Χιλή, Κούβα και Αφγανιστάν). Με το βιβλίο του μας αποδεικνύει ότι, από την εποχή του Τρωικού Πολέμου έως και τον Πόλεμο του Κόλπου, η στρατιωτική ιστορία έχει σημαδευτεί καθοριστικά από τον παράγοντα Τύχη, από λάθη, ηρωισμούς, αλλά και από τη φοβερή επίδραση των στοιχείων της Φύσης. Το τελευταίο δε το τεκμηριώνει ακόμη περισσότερο στο επόμενο βιβλίο του, που έγινε και αυτό best seller «Ο παράγων καιρός» (εκδ. Ενάλιος 2008).
Για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «ο αστάθμητος παράγων ήταν μια απρόσεκτη δήλωση που έγινε από έναν κομματικό αξιωματούχο! …. Όσο για το μισητό Μάουερ ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό τείχος. Ήταν μνημείο καταπίεσης. Όπως συμβαίνει με όλα τα σύμβολα, όταν γκρεμιστούν δημιουργούν εκκωφαντικό θόρυβο. Αυτή τη φορά τα ηχητικά κύματα έφτασαν σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Δεν είναι τυχαίο πάλι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Ντούρσμιντ, «όλα άρχισαν κάποια Δευτέρα στη Λειψία. Ένα περίφημος μουσικός, ο Κουρτ Μαζούρ, διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Λειψίας, αποτόλμησε να απευθυνθεί σε μερικές εκατοντάδες άτομα: «Αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο». Στις 2 Οκτωβρίου, 50.000 κόσμος βρέθηκε στο δρόμο. Μια βδομάδα αργότερα το πλήθος είχε αυξηθεί σε 150.000 ανθρώπους…Το 1989 τα Χριστούγεννα στο Βερολίνο εορτάστηκαν στις 9 Νοεμβρίου».

Σήμερα το ανατολικό μέρος του Τείχους είναι καλυμμένο από γκράφιτι, που φιλοτέχνησαν το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο όταν κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Το 2008, και ενόψει της επετείου των 20 ετών από την πτώση του Τείχους ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή φέτος,  ξεκίνησε ένα πολυδάπανο σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών αυτών, με τη συμμετοχή μάλιστα και πολλών από τους 118 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα αρχικά έργα. Το μουσικό event που θα πραγματοποιηθεί από τους κιθαρίστες στις 9 του Νοέμβρη, με την πρωτοβουλία του ολλανδικού συγκροτήματος Noir, εντάσσεται σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.

Δεν είναι πράγματι σπουδαίο, ότι η Τέχνη, όχι μόνο κλείνει πληγές, αλλά με τον καλύτερο τρόπο, υπογραμμίζει τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, τις κατανοεί και τις ανυψώνει;

Όλοι συντονισμένοι λοιπόν στο Βερολίνο, στις 9 του Νοέμβρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου