Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ο κόσμος της Άννας….Για την Έκθεση της Άννας Ζαγκότση στο Art Studio ΙΡΙΔΑ (25-9-2016 έως 9-10-2016)





Θα ήταν λειψή μια προσέγγιση των έργων της Άννας Ζαγκότση με κριτήριο αποκλειστικά το καλλιτεχνικό αποτύπωμα.
Εξίσου λειψή θα ήταν μια ανάγνωσή τους μόνον ως αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης.

Γιατί η ποιότητα στην καλλιτεχνική διατύπωση των έργων της, που είναι ζωγραφισμένα με χρώματα ακρυλικά και φυσικό βερνίκι (γομαλάκα) σε ξύλο μαδεριού (πάχους 2 εκ.), αγγίζει τόσο το θεατή, που αναζητά αμέσως μια προσωπική σχέση μαζί τους.

Για το λόγο αυτό, το να μιλήσει κάποιος για την ευαισθησία, τον πλαστικό δυναμισμό, την ωραία αίσθηση του χρώματος και την ισορροπημένη σύνθεση, είναι μόνο εξωτερικά χαρακτηριστικά, που απλά απαντούν καταφατικά στο πρωταρχικό ερώτημα: «αν μας αρέσει η δουλειά της».
Το βασικό βρίσκεται στην αμεσότητα και την ειλικρίνεια της θεματολογίας της, που προερχόμενη από τη φύση, συνθέτει έναν ονειρικό χαμένο κόσμο, στον οποίο ο θεατής νοιώθει γαλήνη.
Είναι αυτό που έχουμε όλοι στερηθεί από την βίωση της καθημερινής μας τρέλας, ζώντας σ΄ έναν κόσμο, που το λαϊκό, το αυθόρμητο, το πηγαίο, έχει εξοβελιστεί και καταπατηθεί από τις παγκοσμιοποιημένες επιταγές και νόρμες.
Και τα έργα της Άννας, φέρνοντας μπροστά στα μάτια μας ξεχασμένα τοπία, σπιτάκια με ρολόι, ανεμώνες, βατόμουρα, γεράνια, ιβίσκους, χρυσάνθεμα, πορτοκάλια, στάχυα, τριαντάφυλλα, φοίνικες, κουμαριές, θαλασσινά κρινάκια, λωτούς με καλαμιές, και τόσα άλλα απολεσθέντα στους δαιδάλους της καλωδιωμένης ζωής μας, μάς βοηθάει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο.

Μας βοηθάει να θυμηθούμε ότι χωρίς την φύση ή εξ αιτίας της βάναυσης ανθρώπινης παρέμβασής μας σ΄ αυτήν,  έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μηδέν.
Με σταθερό χέρι, παρακάμπτοντας σκιές, προοπτική και αναλογίες, μάς φέρνει, μετωπικά σχεδόν, αντιμέτωπους με την ομορφιά της.
Γιατί τα έργα της μοιάζουν με αληθινά  ανθισμένα πορτραίτα δέντρων και ανθέων, στην πιο καλή τους ώρα. Και αυτή η ομορφιά υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ασκήμια της ζωής μας.

Αυτό το «μυστικό της κήπο», ευτυχώς θέλησε να τον κάνει προσπελάσιμο μέσα από την χρηστική μετατροπή των έργων της. Έτσι μπορούμε καλύπτοντας  πολλαπλές λειτουργικές ανάγκες, με την τοποθέτηση κατάλληλων εξαρτημάτων, να εξοικειωθούμε με το ωραίο και να το φέρουμε  πιο κοντά μας.

Την ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να συνεχίζει να ομορφαίνει τον κόσμο μας με τον κόσμο της….



Κατερίνα Δεμέτη

Σεπτέμβρης 2016

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή συνεργάτης στην 20η ΕΒΑ ΖΑκύνθου, γλυκειά, καλόκαρδη με μία πολύ ανέμελη, χαρούμενη ζωγραφική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή