Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Μια πολύβουη συνέντευξη από μια νεοσύστατη κυψέλη πολιτισμού: την «ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ "ΜΕΙΝΤΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΡΑΜΠΙΜΠΕΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ»





Πώς αλήθεια να πάρεις συνέντευξη σε μια κυψέλη;
Πώς να αποτυπώσεις τα παιδικά προσωπάκια που με προσήλωση διαβάζουν τις παρτιτούρες, ακούγοντας με προσοχή το Δάσκαλο;
Πώς να περιγράψεις τη συγκίνηση που βγαίνει από κάθε ολοκληρωμένη προσπάθεια;
Είναι δύσκολο, αλλά συγχρόνως και τόσο διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει γύρω μας, που δεν έχεις παρά απλά και μόνον να το καταγράψεις.
Έτσι αυτή η συνέντευξη είναι όλες οι φωνές των συμμετεχόντων μαζί, καθώς αυτή η κυψέλη έκφρασης, πολιτισμού και δημιουργίας, βρίσκεται στο νησί μας, εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα και σύντομα θα μας δώσει το πρώτο δείγμα δουλειάς της. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο Σωματείο (Πολιτιστικό Σύλλογο) με την επωνυμία «ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
"ΜΕΙΝΤΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΡΑΜΠΙΜΠΕΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ». 
Ψυχή του οι δύο μουσικοί, που το όνομά τους βρίσκεται στον τίτλο του.
Συζητώντας όμως μαζί τους, διαπιστώνουμε ότι η ορχήστρα αποτελείται από 92 κιόλας μέλη!!! Πολλά δε από αυτά ανήκουν στην ίδια οικογένεια: πατέρας και παιδιά. Τι όμορφο αλήθεια, να μοιράζονται τέτοιες δημιουργικές ώρες γονείς και παιδιά, μακριά από την αποχαύνωση του υπολογιστή και της έγχρωμης tv!
 Και εκεί ακριβώς αναπτύσσεται όλη η συζήτηση με τον παλιό φίλο Κώστα Μεϊντάνη, τον πολιτογραφημένο Ζακυνθινό Θανάση Καραμπιμπέρη και τον δημοσιογράφο, συγγραφέα, καλό φίλο και Πρόεδρο του νεοσυσταθέντος Σωματείου Γρηγόρη Ρουμπάνη. Έτσι στη ερώτηση «ποιος είναι ο σκοπός της σύστασης του Σωματείου σας», με ένα στόμα τρεις φωνές μου απάντησαν: «να προσεγγίσει και να κρατήσει τους δεσμούς με την νέα γενιά, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένη μουσική παιδεία, θεωρητική και πρακτική. Να την διδάξει να συμμετέχει σε μία ορχήστρα, είτε σε μεμονωμένα σχήματα, αφού ήδη έχει σχηματιστεί ομάδα εγχόρδων, πνευστών, κρουστών, ηλεκτρικών οργάνων, είτε μαθαίνοντάς την να συνεργάζεται και να πειθαρχεί σε ένα πλήρες σύνολο».


Αυτή η αγάπη προς την νέα γενιά και συγχρόνως η έμπρακτη φροντίδα μέσα από ένα μουσικό εργαστήρι, είναι αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει όσους ακροατές τυχόν περάσουν από τις πρόβες τους. Όταν όμως η συζήτηση στρέφεται σε γενικότερα θέματα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει πρόβλεψη και για ευρύτερο πεδίο δραστηριοτήτων.


Στους σκοπούς λοιπόν του νεοσύστατου Σωματείου, περιλαμβάνεται και η διοργάνωση, διενέργεια και φιλοξενία πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και η διάσωση, προαγωγή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ζακύνθου με σκοπό την προβολή της, αλλά κυρίως την διατήρηση και διάδοσή της. Όλα αυτά φυσικά απαιτούν υποδομές και κατάλληλες εγκαταστάσεις, αλλά και αυτό το έχουν ήδη προβλέψει στους σκοπούς τους, σκοπούς φιλόδοξους και μαχητούς.
Ωστόσο συζητώντας μαζί τους διαπιστώνει κανείς ότι πίσω από την αγάπη τους για την νέα γενιά κρύβεται η ειλικρινής αγάπη τους για τον τόπο: για την προστασία του περιβάλλοντος, για την φροντίδα των φυσικών καλλονών του, για την έκδοση βιβλίων και την δημιουργία ιστοσελίδας που θα αναδεικνύει όλες τις καλλιτεχνικές, φιλολογικές, πνευματικές εκφάνσεις της Ζακύνθου, τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις σύγχρονες. Μέσα από την έρευνα, την καταγραφή, αλλά και την ενημέρωση γύρω από όλες τις μορφές της πολιτιστικής δημιουργίας, γίνεται σαφές ότι στοχεύουν στην ανάδειξη του νησιού μας ως ενός πολύμορφου κέντρου πολιτισμού.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για ρομαντικούς Δον Κιχώτες. Αν όμως έρθει κοντά τους και δει τις πρόβες τους ή ακόμα αν συζητήσει μαζί τους, τότε η φλόγα τους θα τον συνεπάρει. Όπως άλλωστε συνεπήρε και το Δημήτρη Μπάση, που δέχτηκε να τραγουδήσει μαζί τους, στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου στις 22 Αυγούστου.
Εντυπωσιακός και ο τρόπος επιλογής του συγκεκριμένου σπουδαίου καλλιτέχνη, αφού ο Κώστας Μεϊντάνης ξεκίνησε κάνοντας ένα γκάλοπ ανάμεσα στα νέα παιδιά του εργαστηριού για το με ποιον τραγουδιστή θα ήθελαν να παίξουν(!).  Πώς λοιπόν θα μπορούσε και εκείνος να τους αντισταθεί; (Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα έσοδα της παράστασης θα καλύψουν ελλείψεις σε εξοπλισμό της ορχήστρας).
Εμείς από τη μεριά μας δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο ξεκίνημα, να είμαστε κοντά τους στις 22 Αυγούστου και γιατί όχι να τους βοηθήσουμε με όποιον τρόπο ο καθένας μας κρίνει στους υψηλούς στόχους τους.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Τέχνης Λόγια", Νο 25 / 5255 / 27.07.2016, που διανέμεται  με την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου