Τρίτη 17 Μαΐου 2016

"55 μέρες μεταξύ Πόλης- Πριγκιπονήσων"



Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος-Καποδίστριας 
Κείμενο: Κατερίνα Δεμέτη

Tζαμί στο Φανάρι
Τζαμί Dolmabahce
Μονή της Χώρας
Ανθισμένη Χάλκ


"Η όραση έρχεται πριν από τις λέξεις" , λέει ο διάσημος ιστορικός της Τέχνης John Berger, στο κλασικό πια βιβλίο του Η εικόνα και το βλέμμα (Οδυσσέας, 1986). 

"Αλλά η όραση αυτή που έρχεται πριν από τις λέξεις και που ποτέ δεν μπορεί να καλυφθεί εντελώς από αυτές, δεν είναι ζήτημα μηχανικής αντίδρασης σε ερεθισμούς. Βλέπουμε μόνο ό,τι κοιτάμε και το να κοιτάμε είναι μια πράξη επιλογής. Σαν αποτέλεσμα μιας τέτοιας πράξης, αυτό που βλέπουμε έρχεται κοντά μας. Ποτέ όμως δεν κοιτάμε ένα και μόνο πράγμα. Κοιτάμε πάντα τη σχέση ανάμεσα στα πράγματα και τον εαυτό μας". 


Η Πόλη από το βαπόρι
Η Κωνσταστινούπολη Ινσταμπούλ, η Πόλη του μαρμαρωμένου Βασιλιά, των θρύλων, των τρομοκρατικών επιθέσεων και της πρόσφατης  απομάκρυνσης του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της Τουρκίας, που είναι πρώτη είδηση σε όλα τα δελτία ειδήσεων, ήρθε στις σελίδες του «Τ.Λ.» μέσα από ένα φωτορεπορτάζ,του τελειόφοιτου φοιτητή ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Iωάννη-Πορφύριου Καποδίστρια, που βρέθηκε εκεί, στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης, μέσω του προγράμματος ΕRASMUS,  με την ευκαιρία της συνεργασίας της κατεύθυνσης συντήρησης του ΤΕΙ με την Θεολογική σχολή της Χάλκης.
Κεμάλ παντού

Πύργος Γαλατά
  
Σοκάκι Φαναρίου 1

Σοκάκι Φαναρίου 2
Σουλάτσο στην Πρίγκηπο

Σχολή της Χάλκης



Ας δούμε λοιπόν τις φωτογραφίες του, με την διάσταση που έθεσε ο Berger, δηλαδή ότι όλες οι εικόνες είναι ανθρωπογενείς, βγάζοντας ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα…
 
Τουρκικό - ιταλικό λεξικό

        
Δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό "Τέχνης Λόγια", Νο 20 / 5202/ 12.05.2016, που διανέμεται  με την εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου