Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

«Η γοητεία των μικρών πραγμάτων» της Χαράς Θεοδωρίτση.

 


Τρεις μόνο μέρες έμειναν για να ολοκληρωθεί η έκθεση της Χαράς Θεοδωρίτση με τίτλο: “Η γοητεία των μικρών πραγμάτων”,  στη ΛΕΣΧΗ «Ο ΖΑΚΥΝΘΟΣ» και αξίζει να μην την χάσει κανείς, αφού μας προσφέρει, εκτός από πρωτοτυπία, καλαισθησία κι ευαισθησία μία σπουδαία διδακτική εμπειρία.

Η διδακτική εμπειρία ξεκινάει όχι μόνο γιατί η Χαρά αξιοποιεί με ευφάνταστο και ευφυή τρόπο τα μικρά, τα άχρηστα, τα πεταμένα, εκείνα που έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους και τα μετατρέπει σε έργα τέχνης, αλλά κυρίως γιατί μας αποδεικνύει ότι ο καθένας από μας μπορεί να τολμήσει να εξωτερικεύσει τις εσώτερες εικόνες του με παρρησία και θάρρος και να τις φέρει στην επιφάνεια, ξορκίζοντας την εικόνα που επιβάλλεται, με ή χωρίς τη θέλησή μας, από το περιρρέον κλίμα της εποχής.

Γιατί στα πετρωτά της η Χαρά, με γενναιοδωρία και «ακομπλεξάριστα», μιλάει για πρόσωπα που πέρασαν ανεπιστρεπτί, για επαγγέλματα που χάθηκαν, για συναισθήματα που προδόθηκαν, για ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν, για παραμύθια που αφηγήθηκαν, για μικρές στιγμές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, που βιώθηκαν, χάιδεψαν τις αισθήσεις και χάθηκαν στη συνέχεια μέσα στη ροή του χρόνου.

Και αυτή την αναμέτρηση με το χρόνο η Χαρά δεν τη φοβάται, γιατί γνωρίζει καλά πως το πεταμένο, το άχρηστο, το μικρό, κρύβει μέσα του μια τόσο ζωογόνα δυναμική, που τίποτα δεν μπορεί να την εξαφανίσει.

Είναι η ελπίδα λοιπόν αυτή που αναδύεται μέσα από τα πετρωτά της.

Είναι η ελπίδα πως η δημιουργική διάθεση, η φαντασία, η ελευθερία έκφρασης, η αδιαμεσολάβητη αυτοέκφραση, όταν έχει κάποιος να πει κάτι, υπάρχει και μπορεί να ανασυρθεί μαγεύοντας το θεατή.

Την θαυμάζουμε και την ευχαριστούμε γι’ αυτό και ας σπεύσουμε τις τρεις τελευταίες μέρες που έμειναν να απολαύσουμε τη δουλειά της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου