Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

2018: Μία δυναμική χρονιά για το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, που με ελάχιστα έξοδα και κυρίως με την ανιδιοτελή προσφορά εξωτερικών συνεργατών, έβαλε τον πήχη ψηλότερα για το τρέχον έτος.

Διανύουμε τον πρώτο μήνα του 2019 και φτάνοντας στο τέλος του, έχουμε ήδη να παρουσιάσουμε την πρώτη επιτυχημένη εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, με την παρουσίαση στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, του δευτέρου μέρους των έργων για πιάνο της ιταλικής περιόδου του Παύλου Καρρέρ, που φυλάσσονται στο Αρχείο του Μουσείου, από τον πιανίστα Διονύση Σεμιτέκολο και το χορευτικό συγκρότημα «ΥΑΚΙΝΘΗ», που απέδωσε χορούς εποχής δεξιοτεχνικά!
Και κρατώντας ανά χείρας την πρόσκληση για την επόμενη εκδήλωση, που θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και είναι αφιερωμένη στο μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη, με ομιλητές τον Περιφερειολόγο κ. Ηλία Β. Μακρή και τον Μαθηματικό, κ. Nικόλαο Χαρ. Κακολύρη, αισθανόμαστε την ανάγκη, φρενάροντας για λίγο,  να  στραφούμε στο χθες και να ξαναθυμηθούμε την προηγούμενη χρονιά.
Η διάθεση είναι και υπομνηστική, για να ξαναθυμηθούμε τα όσα σημαντικά για την δράση του Μουσείου μας μοιραστήκαμε, αλλά κυρίως είναι ενδεικτική για την δυναμική που ένας μικρός, περιφερειακός φορέας μπορεί να αναπτύξει, στηριγμένος αποκλειστικά και μόνο στην προσφορά των εθελοντών εξωτερικών συνεργατών του, στα Μέλη του και στην ξεκάθαρη αντίληψη ότι το Μουσείο είναι ένας χώρος, με σπουδαίο εκπαιδευτικό ρόλο, μέσα στην τοπική κοινωνία.
Ελπίζουμε και το 2019 να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, κι ευχόμαστε το Μουσείο, που το 2018 το επισκέφτηκαν αδαπάνως 71 σχολεία με 2.819 μαθητές και 250 συνοδούς, από τη Ζάκυνθο και την υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός από τους τουρίστες τη θερινή περίοδο), να βοηθηθεί από την Πολιτεία περισσότερο, καθώς έχοντας «πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής» των νέων, μπορούμε να ελπίζουμε η ζωή μας, «που ‘ναι μέγα καλό και πρώτο», ν΄ ανθίσει σ΄ ένα καλύτερο αύριο.
Ακολουθούν οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018 για τις οποίες, ο πτυχιούχος Τμήματος Συντήρησης Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννης-Πορφύριος Παν. Καποδίστριας, εφιλοτεχνούσε αφιλοκερδώς τις αφίσες τους. Αξίζει δε να γίνει ειδική αναφορά στο γεγονός αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι, οι αφίσες του Μουσείου μας, προσθέτουν κάτι στην πληγωμένη αισθητική του τόπου μας.


·                    Το Σάββατο 13-1-2018 παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, από τους πιανίστες Διονύση Σεμιτέκολο και Βέρα Στραβοπόδη τα έργα για πιάνο σε τέσσερα χέρια του Παύλου Καρρέρ, που φυλάσσονται στο Αρχείο του Μουσείου. Η Διευθύντρια του Μουσείου Κατερίνα Δεμέτη, μίλησε για την μέθοδο ψηφιοποίησης των αρχείων και παρουσίασε  την καταγραφή και τακτοποίηση των έργων του Καρρέρ, που φυλάσσονται στο Μουσείο.



·                    Ο Φεβρουάριος ανακηρύχθηκε «Repostmonth», καθώς στη σελίδα του Instagram του Μουσείου (https://www.instagram.com/museumsolomos), φιλοξενήθηκαν φωτογραφίες εξωτερικών όψεών του, που επιμελήθηκαν επισκέπτες ή απλοί τουρίστες, που βολτάριζαν στην πόλη και συμπεριέλαβαν το Μουσείο στις λήψεις και εν συνεχεία στις αναρτήσεις τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.



·                    Το Σάββατο 3-3-2018, οργανώθηκε εσπερίδα, για να τιμηθεί ο λησμονημένος Ποιητής Σπήλιος Πασαγιάννης (1874-1909) στην αίθουσα της Λέσχης «Ο Ζάκυνθος». Κατόπιν εισηγητικής προσλαλιάς του Προέδρου του Σωματείου, πραγματοποιήθηκαν σχετικές ομιλίες από τον λογοτέχνη –ποιητή Διονύση Φλεμοτόμο, με θέμα: «Οι Κώστας και Σπήλιος Πασαγιάννης και η σχέση τους με τα Ιόνια νησιά»» και από τον Θεοδόση Πυλαρινό, Ομότιμο Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Σπήλιος Πασαγιάννης, ο λυρικός τραγουδιστής του θανάτου».


·                    Την Δευτέρα 19-3-2018 το Μουσείο συμμετείχε στην εκδήλωση για την επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 της Δ/νσεως Α’/θμιας Εκπ/σεως Νομού Ροδόπης, με τίτλο: «Πτυχές του σολωμικού έργου και της διδασκαλίας του», με εισήγηση της Δ/ντριας του Μουσείου, Κατερίνας Δεμέτη με το θέμα: «Η σολωμική ποίηση μέσα στα σχολικά εγχειρίδια Α’/θμιας & Β’/θμιας εκπαίδευσης και η συμβολή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μ.Σ.&Ε.Ζ 


·                    Το Μουσείο με την ευκαιρία του Πάσχα, οργάνωσε ειδικό μεγαλοβδομαδιάτικο αφιέρωμα με θέμα: «Λεπτομέρειες Μεγαλοβδόμαδου από το Μ.Σ.& Ε.Ζ.». Από το Σάββατο του Λαζάρου 31/3 έως την Κυριακή του Πάσχα 8/4, στις ψηφιακές πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Ιστοσελίδα: http://zakynthos-museumsolomos.gr, Facebook: https://www.facebook.com/museumsolomos, Instagram: https://www.instagram.com/museumsolomos), πραγματοποιήθηκαν δημοσιεύσεις, που έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν λεπτομέρειες από τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής, που απεικονίζουν το Θείο Πάθος.


·                    Την Παρασκευή 11-5-2018 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιήθηκε σύνδεση με το Μουσείο Σολωμού της Κερκύρας, με τη χρήση των τεχνολογιών live streaming, με τη συνεργασία του ΤΕΙ Ζακύνθου και της Ομάδας Μουσειολογίας του Ιονίου Παν/μίου και του Καθηγητή Δρ. Σταύρου Βλίζου. Η εκδήλωση πήρε τον τίτλο : «Connected Museums».


·                    Το Μουσείο, συμμετέχοντας στον επίσημο εορτασμό της 18ης Μαΐου - Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που για το 2018 είχε ως θέμα του: «Μουσεία και δια(δίκτυα). Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», παρουσίασε τον κώδικα QR του μουσείου, ως τρόπο προβολής της μόνιμης συλλογής του, μέσω της νέας τεχνολογίας. Το Quick Response (QR) Code είναι ένα συγκεκριμένο barcode (δύο διαστάσεων κωδικός) που έχει σχεδιαστεί για να διαβάζεται από smartphones. Αφίσες με τον κώδικα αυτό τοποθετήθηκαν σε ευκρινείς θέσεις της μόνιμης συλλογής και στο εξωτερικό του Μουσείου.  Είχε δε ιδιαίτερη επιτυχία κατά τη θερινή περίοδο.


·                    Την Παρασκευή 25-5-2018 παρουσιάστηκαν από τους πιανίστες Διονύση Σεμιτέκολο και Βέρα Στραβοπόδη τα έργα για πιάνο σε τέσσερα χέρια του Παύλου Καρρέρ, που φυλάσσονται στο Αρχείο του Μουσείου και η Δ/ντρια του Μουσείου Κατερίνα Δεμέτη, παρουσίασε την καταγραφή των έργων,  στο Ωδείο Αργοστολίου «Ρόκκος Βεργωτής» στα πλαίσια  του ΙΑ’ Πανιονίου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά. Η συναυλία αυτή αποτέλεσε και την πανηγυρική λήξη του συνεδρίου και συμπεριελήφθη σε όλα τα επίσημα προγράμματα και ανακοινώσεις του.


·                    Την Κυριακή 17-6-2018 παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, από τον πιανίστα Διονύση Σεμιτέκολον, το πρώτο μέρος των έργων της ιταλικής περιόδου του Παύλου Καρρέρ, με χορούς για πιάνο, από το αρχείο του Μουσείου. Στην ίδια εκδήλωση το χορευτικό συγκρότημα ΥΑΚΙΝΘΗ απέδωσε χορούς εποχής.



·                    Τον Αύγουστο του 2018 ανέβηκε στην σελίδα του Μουσείου στο διαδίκτυο το σύνολο των χειρογράφων του εθνικού ποιητή με την αντίστοιχη τεκμηρίωσή τους  για χρήση των μαθητών, φοιτητών, ερευνητών.
                                            


   


·                    Την Κυριακή 21-10-2018 στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε αφιερωματική εκδήλωση για τον Νικόλαο Βαρβιάνη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό είκοσι ετών  από την γέννησή  του. Στην εκδήλωση, μετά σχετική προσφώνηση του Προέδρου του Σωματείου, μίλησε ο Φιλόλογος Γιώργος Φιορεντίνος, με θέμα: «Ο Βαρβιάνης και η Ζάκυνθος». Ο πιανίστας Διονύσης Σεμιτέκολος απέδωσε έργα του Παύλου Καρρέρ, από το αρχείο του Μουσείου.


·                    Το Μουσείο με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, οργάνωσε ειδικό αφιέρωμα στις ψηφιακές πλατφόρμες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με θέμα: «Λεπτομέρειες Δωδεκαημέρου από το Μ.Σ.& Ε.Ζ.». Από 24-12-2018 έως 6-1-2019, πραγματοποιήθηκαν δημοσιεύσεις λεπτομερειών από αγιογραφίες της μόνιμης συλλογής του, που απεικονίζουν τις εορτές των Δωδεκαημέρου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου