Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Γρ. Ξενόπουλου στο Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Zακυνθίων.


                                                                 


Ένα Σύγχρονο Μουσείο δεν έχει πλέον τον προορισμό μόνο να συγκεντρώσει και να αρχειοθετήσει το μουσειακό του υλικό, αλλά να το εκθέσει και να λειτουργήσει εκπαιδευτικά προς τους νεώτερους. Η δημοσιοποίηση του υλικού ενός Μουσείου αποτελεί τη σοβαρότερη δραστηριότητά του, αφού το κάνει γνωστό και το εντάσσει δυναμικά στην ζωή του τόπου.
Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων έχοντας σαν στόχο την επίτευξη του ρόλου του ως Σύγχρονο Μουσείο, δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι συμμετέχοντας ενεργά στον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Γρηγορίου Ξενόπουλου, οργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Α’/θμιας & της Β’/θμιας Εκπ/σης με τίτλο «Γρηγόριος Ξενπόπουλος: ένας ακούραστος εργάτης της πένας».
Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές παρακολουθούν αρχικά το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά για τον Ξενόπουλο, από τη σειρά «Εποχές & Συγγραφείς» της Ετ1, του 1999, και στη συνέχεια  εξοικειώνονται με το μουσειακό και αρχειακό  υλικό.
Έτσι με αφορμή την προθήκη της Αίθουσας Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα, γνωρίζουν τις Συλλογές και το αρχείο του Μουσείου, τα οποία πλουτίστηκαν με δωρεές ιδιωτών και μελών της οικογένειάς του.
Κατ΄ έτος οι δωρεές που εισήλθαν στο Μουσείο είναι οι εξής:
Α) Έτος 1965: Ο Νικόλαος Βαρβιάνης παραδίδει σειρά φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν με δαπάνη του Μουσείου από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ξενόπουλου, έργο του γλύπτη Σαφιολάκη, στη συνοικία του Άμμου, στις 30 Ιουλίου 1961.
Β) Έτος 1968: Τότε πραγματοποιείται η δωρεά της αδελφής του, Χαρίκλειας Ξενοπούλου. Απ’ αυτή προέρχονται: η προσωπογραφία, σκίτσο με μολύβι, φιλοτεχνημένη από την ίδια. Επίσης: το ρολόι του, η πίπα του, το σταχτοδοχείο του από φίλντισι, δύο πενόξυλα, δύο πενίτσες, δύο φοντανιέρες, το ποτήρι, το πιάτο, η βάση του ποτηριού με χαραγμένο το όνομά του, το μελανοδοχείο, μπουκαλάκι-μελανοδοχείο, κουτάλι κομπόστας, κουτάλι σούπας, μαχαίρι, πιρούνι, μολύβι, χαρτοκόπτης, πετσέτα και πετσετοθήκη.
Γ) Έτος 1968: το Θεατρικό Μουσείο δωρίζει στο Μουσείο Σολωμού αυθεντικές φωτογραφίες από θεατρικές παραστάσεις έργων του Ξενόπουλου.
Δ) Έτος 1979: Ο Αντώνιος Καρδιανός δωρίζει μαζί με άλλα αντικείμενα, δύο ελαιογραφίες σε γυαλί, έργα της αδελφής του Χαρίκλειας.
Ε) Έτος 1981: Πραγματοποιείται η δωρεά της κόρης του Ευθαλίας Ξενοπούλου - Νάτσιου. Απ’ αυτή προέρχονται: η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ξενόπουλου με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, οι τρεις οικογενειακές φωτογραφίες μέσα σε κοινό πλαίσιο της προθήκης  και το εκμαγείο του προσώπου και του δεξιού χεριού, έργα του γαμπρού του, γλύπτη Χριστόφορου Νάτσιου.
ΣΤ) Έτος 1982: η Ευθαλία δώρισε τις βέρες του. Στην επιστολή της προς το Μουσείο, η δωρήτρια τις περιγράφει ως: «τα δακτυλίδια του πατέρα μου, τα οποία εσωτερικά δεν φέρουν σκαλισμένο το όνομά τους γιατί δεν θέλησαν να τα ξαναβγάλουν από τα χέρια τους και αυτό δείχνει τη γνησιότητά τους».
Ζ) Έτος 1983: Ο Σύνδεσμος Μελών Ελευθέρας Ευαγγελικής Εκκλησίας, δωρίζει επιστολή με ημερομηνία 22/6/1883, του δεκαεξαετή Γρηγορίου Ξενόπουλου προς το συμμαθητή του Διον. Κλάδη, που περιέχει λόγους παραμυθίας για το θάνατο του πατέρα του (πρώιμη γραφή σε άπταιστη καθαρεύουσα).
Η) Έτος 2002: Ο Σταμάτιος Δέγλερης, ο οποίος είχε εργαστεί στα ορεινά της Ζακύνθου ως επιβλέπων Υπομηχανικός στο Τάγμα Μηχανικού, που είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση της Ζακύνθου μετά τους σεισμούς του 1953, δωρίζει τα χειρόγραφα, που είχαν περιέλθει στην κατοχή του από παλαιοβιβλιοπωλείο που κατεδαφίστηκε επί παρόδου της οδού Ακαδημίας.
Θ) Έτος 2016: Τρία σκίτσα της Ελένης Γούναρη για το πρόγραμμα του συνεδρίου που οργάνωσε η Εταιρεία ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ με θέμα: «Γρ. Ξενόπουλος. 50 χρόνια μετά…», 16-18 Νοεμβρίου 2001, τα οποία δώρισε η εικαστικός στο Μουσείο μετά το τέλος της ατομικής της έκθεσης με τίτλο : «ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ», που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Στην βιβλιοθήκη του Μουσείου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με  τα έργα του Ξενόπουλου από παλαιές και νεώτερες εκδόσεις προερχόμενες από τη Βιβλιοθήκη του Μαρίνου Σιγούρου και με τα χειρόγραφά του που προέρχονται από τη Δωρεά Δέγλερη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με προτροπή στους μαθητές να φιλοτεχνήσουν τη μορφή του Ξενόπουλου και να καταγράψουν την εμπειρία τους από την επίσκεψη στο Μουσείο, όταν επιστρέψουν στο σχολείο τους. Τα έργα τους αφού αντιγραφούν ψηφιακά θα αναρτηθούν στις ψηφιακές πλατφόρμες του Μουσείου:
Διευθύνσεις ψηφιακής προβολής:
Ιστοσελίδα: http://zakynthos-museumsolomos.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/museumsolomos/
Instagram: https://www.instagram.com/museumsolomos/